Top týdne (2) - Oblíbené postavy


Rozhodla jsem se pokorně vrátit k tomuhle meme hostovanému Luu, kterému jsem věnovala pohříchu málo času. A jelikož mi ten nápad připadá pořád báječný, nechci ho docela zavrhnout. A tak volím novou taktiku. Začnu od začátku. A budu se snažit aspoň přiměřeně pravidelně publikovat další a další příspěvky... Takže dnes oblíbené postavy. Nebudu je číslovat, protože zkrátka žádná není nejoblíbenější. Každá má něco, proč je mám ráda...


Harry Potter
...je úžasná postava, literární antihrdina, kluk od vedle, který nepobral moc rozumu, umí jen trochu létat na koštěti a má v životě děsnou kliku. Mimo jiného i proto, že se obklopuje správnými lidmi. Má štěstí na kamarády. A to, jak dokonale obyčejný je, mě vždycky fascinovalo. A přiznávám se, že Daniel Radcliffe je podle mě k sežrání, ať si říká, kdo chce, co chce :D


Severus Snape
...je podle mého názoru nejlépe napsaný charakter v sérii o brýlatém čaroději. A možná nejen v ní. Snape je dokonalá postava. Naprosto popírá princip černé a bílé v knížkách pro děti (a i YA), on totiž je všechno, jen ne černobílý. Je nedokonalý, sebestředný, závistivý a rozdírá ho láska, která nikdy nedošla naplnění. Je to bastard, ale má dobré srdce, ač to zní hrozně pateticky :) Snapeův příběh v sedmém díle je podle mě nejlepší kapitola ze všech sedmi knih.


Raimund Gregorius
...stárnoucí profesor starých jazyků z knihy Noční vlak do Lisabonu. Musíte ho nenávidět i milovat zároveň. Způsob, jakým on dovede změnit svůj život zničeho nic dovede přesvědčit i další, že všechno je možné... ve filmovém zpracování ho má hrát Jeremy Irons.





Leslie Burke
...obdivovala jsem její fantazii a určitý morální odstup. To jak si stála za svým, za svou představivostí. Zní to divně, ale nevím, jak jinak to vyjádřit. Tahle postava je zkrátka dokonalá se vším všudy a bohužel i s tím, jak to s ní vlastně dopadne. Terabithia je jedna z knih, na jejichž konci jsem brečela jako želva.


Elizabeth Bennet
...je podle mého názoru nejlepší hrdinkou všech románů Jane Austenové dohromady. Možná jí tak ještě konkuruje Emma. Ale Elizabeth je na svou dobu děsně pokroková, umanutá a zná svou cenu, a i když to tak dlouho nevypadá, ví co chce. Takové holky je třeba obdivovat :)


Dervish Graddy
...je jednou z důležitých postav v sérii Demonata. Je trochu magor a pro takové postavy mám slabost :) Moc se mi líbí, že nám ho Darren Shan představuje postupně z různých úhlů pohledu, v prvním díle jako malinko pošahaného strýčka Grubbse, v druhém pak coby mladého pankáče v kožené bundě a pořádným kohoutem na hlavě. Prostě je boží. (fotka pochopitelně ilustrační... :D)
Lisbeth Salander
...je další z podivných postav, které mám moc ráda. Lisbeth je pořádný mimoň a život se s ní nemazlí. Právě kvůli ní mám z trilogie Millenium nejradši druhý díl, protože ten se nejvíce točí hlavně kolem ní a jejího osudu. Fantazie Stiega Larssona byla neuvěřitelná, dokázal téhle holce pěkně naložit... Přemýšlím, jestli je vůbec reálné, aby taková postava ožila, Lisbeth je zkrátka jedinečná hlavně na papíře.



Artemis Fowl
...je pěknej fracek. Objevila jsem ho až a i trochu díky Harry Potterovi. Byl pro mě něco jako jeho protiklad. Dítě z bohaté rodiny, co má úroveň, pěkně mu to pálí, ale dovede toho využít většinou jen ve svůj vlastní prospěch. Ale abychom mu tak úplně nekřivdili, tu a tam ukázal, že má i srdce :) Teď mě napadlo, že je to taková varianta mladého Barneyho Stinsona z HIMYM... :D

 
Greg Heffley
...je další malý hajzlík :D Asi se mi budete smát, ale já tohohle kresleného malého poseroutku prostě žeru. Je zkrátka dokonalým obrazem dnešních dětí. Trošku mě děsí, ale hlavně se u jeho knih chechtám jako blázen. Je to takové moje malé dítě, možná i proto, že malinko stojím za jeho vstupem na český knižní trh, tak si ho hýčkám ;)

 

2 komentáře:

  1. Hezký článek. Já mám hrozně ráda Severuse a Lisbeth :)

    OdpovědětVymazat
  2. já mám děsně ráda artemise, baví mě skoro víc než harry :-)

    OdpovědětVymazat