Pracovní review: IMAGINARY GIRLS


Nova Ren Suma 
IMAGINARY GIRLS
Anotace z Goodreads:
Chloeina starší sestra Ruby je holka, za kterou se každý kluk otočí a zatouží, aby byla jeho. Jedné noci se ale mejdan Ruby a jejích kamarádů strašlivě zvrhne a Chloe najde mrtvé tělo své spolužačky v nádrži, která obklopuje jejich město... Chloe pošlou pryč, pryč od Ruby.

Ale Ruby udělá vše pro to, aby získala svoji sestru zpět, a když se Chloe po dvou letech vrací do města, čeká ji děsivé překvapení. Chloe si pohrává s myšlenkou, že s Ruby není vše docela v pořádku. Může křehká hranice mezi životem a smrtí obnovit jejich ztracené sesterské vazby?

Divná kniha... a pro mě trochu zklamání. Ale to je tak, když se někdo nechá unést obálkou s báječnou fotkou Eleny Kalis a čeká, že obsah bude stejně tak dokonalý. Hlavně kvůli obálce jsem knížku četla, ta mě naprosto uchvátila. Bohužel s příběhem samotným už to tak docela nebylo. Nápad na zápletku je určitě výborný a mám ráda knihy, které jsou tajemné. Bohužel v tomto případě bylo až příliš nevyřčeného a nedovysvětleného a to mě vytáčelo. Ovšem autorce se nedá upřít, že dovedla vytvořit fakt scary atmosféru, ta snovost obálky z textu dost dýchá. Knížka mě děsila, ale to tak docela nestačí...

Příběh je od začátku dost tajnosnubný. Děj je zasazen do malého městečka poblíž New Yorku, jehož hlavním rysem je to, že se nachází vedle velké vodní nádrže, která je zdrojem pitné vody právě pro ono velkoměsto. Zkrátka taková americká Želivka. Jelikož jde o zásobárnu pitné vody, je pochopitelně zakázané se v nádrži koupat. A stejně tak pochopitelně to nikdo nedodržuje. Příběh začíná v okamžiku kdy Ruby, starší sestra hlavní hrdinky Chloe, přesvědčuje ostatní, že Chloe plave tak dobře, že je schopná přeplavat širokou nádrž a jako důkaz donést nějaký suvenýr. Ruby je vůbec podivný ptáček, to je jasné hned od začátku, je ráda středem pozornosti a napřed to vypadá, že se snaží, aby její mladší sestřička byla taky oblíbená... každopádně Chloe se nechá vyhecovat (ačkoliv jsem stejně pořádně nepochopila proč...) a rozhodne se nádrž přeplavat. Podotýkám že je noc a tma jak v pytli... asi v polovině jí pochopitelně dojde dech... a vtom narazí na loďku kotvící uprostřed nádrže a v té loďce objeví mrtvé tělo dívky, se kterou sice chodí ve škole na pár hodin, ale v zásadě ji tak moc nezná. Ale je to její vrstevnice.

Po téhle děsivé události naberou věci rychlý spád, do všeho se vloží policie, která mimo jiné zjistí, že matka obou dívek se výchově přiliš nevěnuje, dost pije a Chloe v zásadě celá léta vychovávala její sestra Ruby. Objeví se Chloein otec, který se rozhodne zasáhnout a získá Chloe do své péče. Ruby je už plnoletá a navíc ani dívky nemají stejného otce. A proto Chloe z města odejde a Ruby zůstane. Dva roky žije u svého otce s nevlastní matkou a dvěma nevlastními sourozenci. A nejspíš se nemá zas tak špatně. Ruby se za celé ty dva roky ozývá jen občas a jen přes esemesky. A pak se jednoho dne objeví a chce, aby se s ní Chloe vrátila. Ta to nakonec tajně udělá (protože se to otci pochopitelně moc nezdá...), ale když se vrátí do města, dějou se tam fakt podivné věci, o kterých jsem se tu rozhodla nerozepisovat, abych zbytečně nespoilerovala... jen si to užijte sami, pokud se rozhodnete knížku přečíst :)

Spíš bych se chtěla pozastavit nad věcmi, které mi v knížce vadily, protože, upřímně, moc jsem si její čtení neužila. Jak jsem avizovala na začátku, trochu mě zklamala. Ruby je zkrátka na můj vkus až moc podivná a trochu zlá holka. Přídech určitého paranormálna ji neomlouvá a ani nevylepší. Ruby je zkrátka silná osobnost, která dovede manipulovat s lidmi. Její "moc" má však omezené pole působnosti jen a pouze na rodné město. Teda aspoň si to myslím. Protože v knížce není o těchhle jejích podivných schopnostech řečeno vůbec nic. Jasně, ne vždy je potřeba podávat vše po lopatě a vysvětlovat, ale tenhle příběh je druhý extrém. Nedozvíte se totiž zhola nic. Ani mezi řádky jsem spoustu věcí nepochopila. A to mě zkrátka otrávilo. Stejně tak jako jednání Chloe. Způsob, jakým své sestře bezmezně důvěřuje a stojí za ní i v případě, kdy dělá fakt divné věci. A ona to ví a uvědomuje si to. Ale přesto se jí pořád zastává. A drží se její sukně, seč může. Rozumím, že vzhledem k tomu, jaká je jejich matka, mají úzký vztah. Ale Ruby se Chloe v zásadě dva roky neozvala. A ona se za ní stejně okamžitě rozběhne, jen co kývne prstem... Další věc, co mě vytáčela, byl zdánlivý nezájem Chloeina otce. Ten sice jistojistě ví, že Chloe utekla za svoji sestrou, ale ačkoli to nedovolil, neudělá nic pro to, aby ji dostal zpátky domů. Teda kromě jediného telefonátu... pravda, Ruby nějakým tím svým podivným nejspíš způsobem "rušila signál" telefonu, ale vy kdybyste zjistili, kam vaše dcera utekla, nevydali byste se hned za ní? A takových nesmyslných nedotažeností je v knížce víc. Chvílemi se mi zkrátka zdálo, že celá ta tajemnost a paranormálnost knihy je spíš neschopností dořešit některé zápletky. A to je škoda, protože tak to docela nefunguje... zkrátka krásná obálka není vše a proto knížce dávám:


 
photos from weheartit.com

4 komentáře:

  1. Obálka je opravdu nádherná, už jenom kvůli ní bych chtěla mít tuto knížku ve své knihovničce. Docela bych si ji přečetla, i přes ty nedostatky, zaujal mě děj...

    OdpovědětVymazat
  2. Na vystavování se určitě hodí :)
    Ale knížku si přečti, nechtěla bych od ní odrazovat, naopak, ráda si poslechnu názor někoho jiného, teď o tom nemám s kým diskutovat... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa napríklad tá tajomnosť páčila :) Mohla som si sama pospájať náznaky a domyslieť si, čo sa deje podľa seba. Ale uznávam, že knižka nie je pre každého.. A tá obálka je neskučná :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já tomu docela rozumím, ta knížka rozhodně není špatná a určitě si najde spoustu čtenářů (a třeba i jen kvůli své obálce...) Přesně jak říkáš, není to kniha pro každého a tahle recenze se mi psala děsně špatně, protože jsem ji nechtěla tak úplně zkritizovat

    OdpovědětVymazat