Pracovní review: NICK A NORAH

 
Rachel Cohnová a David Leviathan
NICK A NORAH - AŽ DO OCHRAPTĚNÍ 
Oficiální anotace: "Můžeš na pět minut předstírat, že jsi moje holka?“ ptá se Nick Norah, když mezi návštěvníky klubu uvidí svou bývalku. A právě takovým klišé začíná příběh dvou mladých lidí, jejichž životní cesty se náhle protnou a trochu kodrcavě pak spolu pokračují.
Nick je basák a jediný hetero v punkové kapele plné gayů. Norah je dívka, která má pocit, že víc problémů by nedokázal řešit ani tým specialistů v pentagonu. A jediná společná noc v New Yorku. A najdete v ní všechno – zoufalství, touhu, odpuštění, zklamání. Jsou tu rodiče, s kterými je nutné nějak vyjít, jsou tu přátelé, s nimiž vyjít je někdy těžší než zdolat Mt. Everest. A je tu kluk a holka, kteří pro jednou nechtějí nic jiného než být sami sebou, nepředstírat, na nic si nehrát, ani se snažit s kýmkoliv vyjít. A je tu láska, vztek a nekonečný seznam písniček. A je to příběh, který si prostě musíte přečíst.

Příběh Nicka a Norah je rozhodně jedna z nejlepších YA knih, kterou jsem poslední dobou četla. Samotný příběh sice není nijak závratně objevný, ale způsob, jakým je tahle love story vyprávěná, mě přiměl k tomu, abych knížku nakonec hodnotila tak dobře. Je na ní moc dobře znát, že ji psali dva autoři, což v tomhle případě není na škodu. Úhel vyprávění se totiž kapitolu co kapitolu střídá - chvíli události vidíme z pohledu Nicka, chvíli z pohledu Norah. A vzhledem k tomu, že autoři jsou muž a žena, předpokládám, že tak měli rozdělené i "psací" úlohy. Věrohodnost je podle mého názoru dokonalá. Právě věrohodnost a realičnost celého příběhu je asi nejdůležitější a nejhlavnější rys. V zásadě jde totiž o nekontrolovatelný proud myšlenek a slov obou hlavních hrdinů. Občas je v nich trochu složité hledat smysl, ale takové přece myšlenky v naší hlavě jsou. Často smysl vůbec nedávají...

Způsob, kterým na nás svoje myšlenky dvě hlavní postavy chrlí je tudíž naprosto necenzurovaný, proto občas šokující, bořící tabu, ale hlavně děsně a strašně moc sexy. Tahle knížka si na nic nehraje. Nic nepředstírá. Jednoduše nám předkládá příběh jedné noci, kdy se náhodou dají/nedají dohromady dva mladí lidé a co bude dál, to se teprve uvidí... žádné absolutní soudy a definitivní rozhodnutí. Prostě pohoda jazz... Samotný příběh je v zásadě vylíčen v anotaci, myslím, že není potřeba nic víc dodávat a popisovat. Nečekejte žádná nečekaná překvapení a šokující zvraty v ději. To ovšem neznamená, že čtení vás bude nudit. Naopak, jak začnete, nebudete moct přestat, protože vás to zkrátka vtáhne a vy budete toužit vědět, co těm lidem ještě všechno vrtá hlavou, co dalšího provedou a vůbec, jak tahle bláznivá noc skončí...

Pokud jde o postavy, je to sólo pro dva, ač to zní nesmyslně. Knížka má dvě hlavní postavy v pravém slova smyslu. Nick je trochu měkota, citlivý kluk, který spoustu věcí řeší a dumá nad nimi, jak bychom u kluků asi nečekali. Ale co my víme, co se jim ve skutečnosti honí hlavou. Ani Nick nedává všechno očividně najevo... v každém případě je to kluk, po kterém skoro každá touží. Protože je jednoduše dokonalej (ano, ano, trošku jsem se do něj pobláznila, ale až si knížku přečtete, věřím, že to pochopíte :)) Norah mě naopak občas dost vytáčela a někdy jsem měla chuť nad jejím chováním nahlas nadávat, protože bylo zkrátka naprosto nepochopitelné, aspoň pro mě. Ale jak už jsem někde psala, mám ráda hrdinky, které mě trochu točí, přidává to napětí do čtení, ovšem pochpitelně se to nesmí přehnat... a Norah tak akorát balancuje na hraně, aby mě vyloženě neotrávila. No nebudu to zbytečně protahovat, myslím si, že Nick a Norah je knížka, která nemusí sednout úplně každému právě pro svůj specifický a dost uvolněný, hovorový styl vyprávění, ale mě naprosto dostala. Zkrátka je to příběh, který musíte buď milovat nebo nenávidět. Proto mu uděluju:






PS: Podle knižního příběhu byl natočen i film, který jsem ale neviděla, znáte ho někdo? Z internetových ohlasů jsem vyčetla, že na rozdíl od knihy za tolik nestojí... A knížka brzo vyjde v češtině, jak se vám líbí plánovaná česká obálka?

Photos from weheartit.com

8 komentářů:

  1. sice na takové knížky moc nejsem, ale docela mě zaujala... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak na tuhle knížku jsem velmi zvědavá, hlavně kvůli tvému nadšení na GR:D
    A recenze to jen potvrzuje. Mám ráda příběhy, které jsou vyprávěny prostě, obyčejně a na nic zvláštního si nehrajou, člověku je to pak bližší.

    Obálka se mi moc líbí, možná lepší jak originál...navíc to bezvadně ladí k logu CooBoo:)

    Jinak film jsem viděla a nezdál se mi tak špatný, dokonce jsem se u něj dobře pobavila:D Jasně, žádné oscarové dílo to není, ale když se v tom nebude nikdo moc šťourat...
    Och a představitel Nicka je tak roztomile plachý a vyjukaný:D

    OdpovědětVymazat
  3. hurá hurá hurá, někdo je stejně nadšený z knihy jako já! a btw si taky myslím, že česká obálka je lepší než originál

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knihu si určitě přečtu a ta obálka je pěkná :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na knižku sa tešííím a veľmííí :) Vyzerá to fajn :) A čo je najlepšie - ďalšie contemporary na trhu v preklade. Je ich, bohužiaľ, žalostne málo :( Česká obálka sa mi páči :) Oproti niektorým iným, je priam božská a predčila i originál, ktorý je taký smutný :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze, kniha mě velmi zaujala a jakmile výjde v češtině, rozhodně si ji přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  7. To jsem ráda, že se vám líbí česká obálka, mně se totiž líbí moc moc! Na začátku jsem si říkala, že je možná až příliš něžná, ale na druhou stranu, když se to vezme kolem a kolem, tenhle příběh vlastně svým způsobem něžnej je, uvidíte, až si ho přečtete :)

    OdpovědětVymazat
  8. No, mám takový pocit, že až na knížku v nějakém knihkupectví narazím, bude moje. :)

    OdpovědětVymazat