Pracovní review: THE SUMMER I TURNED PRETTY



Jenny Han
THE SUMMER I TURNED PRETTY

Anotace z Goodreads:
Belly svůj život měří na léta. Ne roky, ale ta roční období. Všechno to dobré, všechno magické se odehrává mezi červnem a srpnem. Přes zimu jednoduše jen odpočítává týdny do dalších prázdnin, zima je doba, kterou netráví v domě na pláži, doba, kdy není se Susannah, ale hlavně s Jeremiahem a Conradem. To jsou kluci, které Belly zná snad odjakživa, velcí kamarádi a její první lásky a všechno mezi tím. Ovšem jednoho léta, jednoho strašlivého a báječného léta, se všechno změní, ale nakonec vše skončí tak, jak to mělo vždycky být...


Tuhle knížku jsem si vybrala hlavně proto, že jsem se chystala k moři a chtěla jsem nějaké tematické oddechové čtení a musím říct, že naprosto splnila má očekávání. Byl to přesně ten příběh, který jsem potřebovala. A tak by se k němu mělo přistupovat. Jde o letní románek, dobře napsaný, ale nijak objevný, takže pokud zrovna hledáte knihu, která vám přinese něco víc, než prosté potěšení z letní romance, tohle pro vás nebude asi to pravé ořechové... Zkrátka od ní nečekejte žádný velký čtenářský zážitek a hlásání absolutních pravd. Ovšem v rámci žánru je to moc pěkné a pohodové čtení.

Zápletka je jasná, průzračně čirá... Dva bratři a jedna dívka. Letní dům na pláži, kde prožívají každé prázdniny, vyrůstají spolu a prožívají první hádky, nárazy emocí, ale i trochu zlé časy... Tenhle základní model trochu hrál na mou osobní notu, protože jsem kdysi kdysi kdysi dávno jezdívala s rodiči každý rok do jistého kempu v České republice a tam trávila 14 dní s dvěma bratry... bylo mi tak mezi 11 a 14 a pochopitelně jsem milovala toho staršího... :) Ovšem musím říct, že ne tak ultimátně, jak Belly miluje Conrada. Kolem toho se totiž děj celé knihy točí. Je vyprávěna právě z pohledu Belly a aktuální léto je prokládáno vzpomínkami na léta předešlá. Takže se postupně dozvídáme, kdy začala Conrada milovat, od koho dostala první pusu a jaké to vůbec bylo, trávit prázdniny tak trochu odloučeně, protože byla nejmladší a kluci společně s jejím starším bratrem ji odmítali brát mezi sebe, protože by jim narušovala klučičí partu...

Ovšem tohle léto bude pochopitelně jiné :) Belly bude brzo 16 a najednou vypadá taky trochu jako ženská, zkrátka je z ní pěkná holka a kluci se za ní začínají otáčet. Ale přesto, že najde svoji první letní lásku, stále je v myšlenkách s Conradem... ten se ale celé léto chová jako naprostý trotl. Ovšem jak zjistíme v závěru knihy, není to jen pubertální nával, ale má k tomu svým způsobem dobrý důvod. Právě tahle vedlejší linie příběhu (kterou vám pochopitelně neprozradím, neb by to byl spoiler jako blázen :)) dodává knížce na vážnosti a ubírá z klasifikace prostého letního románku. Skoro se bojím číst pokračování... Zkrátka a dobře není potřeba dalších zbytečných slov a popisování děje, knížku jsem si užila už kvůli tomu, že mi hlavní hrdinka trochu připomínala mě samotnou v určitém věku :) Jen doufám, že jsem se nechovala tak stupidně jako občas ona. Aaaano, některé její myšlenkové pochody a to neustálé vzdychání po Conradovi mě uváděly do varu, ale nechť je jí její stupidní jméno omluvou a knížce uděluju:




photos from weheartit.com

8 komentářů:

  1. Knížku si určitě přečtu :)!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj! Ráda bych tě pozvala k sobě na malou giveaway!:)
    http://lencino.blogspot.com/2011/09/pani-necekala-jsem-ze-vas-sem-behem-asi.html

    OdpovědětVymazat
  3. Chystám se zkusit číst knihy v aj, tak když se mi to podaří, určtě pak někdy po téhle knížce sáhnu ;).

    OdpovědětVymazat
  4. Rakla: Já jsem v angličtině přečetla asi 5 knížek, jedna z nich je právě tahle a jestli mohu posoudit, angličtina je úplně pohádková! :))

    Parádní recenze! :) The Summer I Turned Pretty je podle mého úžasná knížka, ne letní dny úplně dokonalá. :) Mimochodem .. Team Jeremiah! ! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Rakla: přesně jak píše Dý, tahle knížka má docela pěknou angličtinu, takže určitě to bude jedna z knížek, s kterou můžeš začít číst anglicky. Žádné jazykové vylomeniny, hodně přímé řeči, prostě příběh, tak to zkus :)

    A Dý: rozhodně a definitivně a jedině Team Jeremiah!!! :D

    OdpovědětVymazat
  6. První chci zkust A kiss in time, pak když to dobře dopadne chci pokračovat. Už teď mám na seznamu co chci přečíst víc knížek v aj než v čj a to ještě nevim jestli mi to půjde ;). Pořád někde někdo nějaké knížky vychvaluje a jak na potvoru v čj zatím nevyšli. Asi si zakážu číst recence na knížky v aj ;).

    OdpovědětVymazat
  7. No jo, knížek je obecně příliš mnoho, sice už jsem se smířila s tím, že nikdy nemůžu přečíst všechno, co bych kdy chtěla, ale je to těžké :)
    A v češtině nevyšla hromada dobrých knih, protože to prostě snad ani není v lidských silách :D

    OdpovědětVymazat
  8. mít tak strojek času jako Hermiona a moci tak přečíst všechno, co by člověk chtěl, a jinak je sice pravda, že spousta věcí v čj nestíhá ani vyjít, ale zas na druhou stranu spousta jo a někdy je škoda, že se o nich neví a přitom jsou fakt dobré, jenom to tzv. nejsou top best sellery, takhle jsem ted myslela na jednu dystopii, co vyšla asi před 4 lety, kdy to ještě nepsal každý druhý (a to nemyslím zle, někdo napíše lepší a někdo horší jako v každém žánru), a prostě asi o ní nikdo moc nevěděl a přitom je to fakt dobrý, i když pravda chybí silný romantický příběh, ale o to víc je akce :), no kdyby vás to po tom mém výlevu zajímalo, jmenuje se to Epic od Conora Kosticka, tak a to je všechno, tády dá dy dá

    OdpovědětVymazat