Graphic novels... aneb co s komiksem podle knihy

Dneska vám přinesu takovou malou úvahu o komiksech, které zpracovávají populární knihy či knižní série. Mám totiž pocit, že se s nimi v poslední době roztrhl pytel. A sami jste si asi všimli, že už jsem o jednom z nich psala, o komiksu podle Vampýrské akademie. Dokonce jsem se vás v anketě vyptávala, jestli chcete aby vyšel česky... A takhle to dopadlo:
Většina z hlasujících by sice byla pro vydání, ale já si říkám, jestli to opravdu čtenáři chtějí? Kromě Vampýrské akademie žádnou z těchhle grafických novelek neznám. Ale mohu-li soudit podle tohohle jednoho komiksu, já bych asi po ničem takovém nesáhla. Vždyť přece když znáte knihu, proč byste sahali po obrázcích, které ji adaptují? Jo, takhle pohyblivé obrázky, to by bylo něco jiného, ale komiks není film, no ne? Docela mě zajímá, co vy na to říkáte a pro neznalé přikládám pár obrázků graphic novels, které jsem objevila... Nezapomněla jsem na nějaký zásadní? Které jste přečetli, máte je doma a pěkně je oprašujete na poličce? :) Podělte se!



4 komentáře:

  1. My to bereme jinak než Američané. V Americe jsou komixy velice silně zakořeněné. Mají tam dlouhou a velmi širokou tradici (viz MARVEL), a proto se vůbec nedivím, když jsou i knihy převáděny do podoby komixu (ostatně dělá se to i u filmů, nebo právě z komixů vznikají filmy). Hlavní cílovou skupinou je právě americký trh a věř mi, že tam to určitě bude mít úspěch. U nás si to nejspíš koupí skalní příznivci série, nebo zvědavci - ovšem s dobrou propagací by to nemuselo propadnout. Ovšem já osobně bych si to koupila určitě. Já komixy miluju.

    Co si tak vzpomenu, tak jsou ještě komixy o Anitě Blake, něco se chystá myslím i o Mercedes Thompson (pokud to už není), pak tu máme Maximum Ride, Gossip Girl mangu, nedávno jsem viděla i chystané české vydání komixu Dívčí party, pak série Dark Swan od Richelle Mead... určitě toho bude víc.

    OdpovědětVymazat
  2. No mně je jasné, že to ve Státech nejspíš dobře funguje, jinak by to tamní nakladatelé tak nechrlili. A věřím, že to zabere i tady, jen pořád nějak nevím proč... rozumím tomu, že nadšený fanoušek to asi musí mít... i když vlastně nerozumím :) Miluju Harryho Pottera, ale komiks s jeho adaptací bych si asi nepořídila... Ovšem může to být tím, že nejsem dvakrát velkej komiksovej nadšenec... :)

    OdpovědětVymazat
  3. I já se hlásím mezi komiksové NEnadšence, nevykládejte si to špatně, třeba Pupíky jsou super, Snoopyho miluju a sem tam se dívám na nové stripy Foxtrota, ale komiksy podle knížek mě nechávají chladnou, zaprvé si myslím, že jejich výtvarné zpracování není žádná velká sláva (ale to je samozřejmě jen můj názor a je to otázka vkusu), a zadruhé si vždycky radši přečtu knihu, která v sobě má to správné kouzlo a nechává prostor mé představivosti, no a zatřetí mi trošilinku vadí, že jediným důvodem, proč ty komisky vlastně vznikají, je vytáhnout ze zákazníků další peníze, takže knihám zdar a původním komiksům též :)

    OdpovědětVymazat
  4. No určitě ti musím doporučit Maus od Arta Spiegelmana, ačkoliv to není žádná adaptace. Prostě to vzniklo jako komiks a je to hodně dobré. Pokud tě zajímá světová válka a Židé a nepohrdneš zvířátkama, určitě mi dáš za pravdu :o)
    Vyšla i česky, ale anglickou verzi by zvládl i začátečník, jak je to lehce napsáno :o)

    OdpovědětVymazat