Moje top 2012 a něco do nového roku...

...aneb prosinec rovná se žebříčkování!

 Tak jsem taky jeden sestavila. Tady máte knihy, které mě letos nejvíce zasáhly... shame on me, že je jich většina z práce - nicméně si do nového roku dávám předsevzetí číst si víc sama pro sebe! A k tomu slouží hned druhý žebříček, či spíše seznam toho, co si příští rok rozhodně musím a chci přečíst. Takže tady je mých top... 8 knih! Divné číslo, já vím, ale co...


Pushing the Limits
Tohle je čerstvý zážitek. A příběh, co mě zasáhl opravdu silně. Mám teď v kindlu jeho pokračování a přála bych si, abych na něj měla víc času. Na Goodreads jsem po dočtení napsala: Je to čtení, co vás strhne. A nemůže nechat chladnými. A dojme vás. A nebudete moci přestat, protože budete potřebovat vědět, jak to bude dál, jestli se hlavním postavám podaří překročit vlastní stíny a jít dál. Celou dobu totiž není vůbec jisté, jestli to dobře dopadne. A jestli to, že to třeba dopadne špatně, není vlastně správné.


Marina
Mám ráda Zafóna a jeho tajemné příběhy o Barceloně, ač jsou si vlastně všechny trochu podobné. Tohle je první autorova young adult kniha a pro čtenáře Zafóna určitě perfektní čtení, nezklame, dá vám všechno, co čekáte... genia loci, trochu napětí, trochu creepy děje, trochu nečekaného rozuzlení.

 

Drahokamy
Tahle trilogie sem prostě patří, protože to je takové moje dítě. A protože jsem strašně neobjektivní. A protože jsem s Gwendolyn vážně strávila celý rok, patřil jí dokonce i můj docela první kubulínský blog... Je možné, že už je to tak dávno? Teď po sobě dočítám překlad Zelené jako smaragd a pořád mě to baví a neleze mi to na nervy, a to je co říct! :)

 
Loď mezi hvězdami
Další docela velká srdcovka. Na Goodreads jsem hned po přečtení originálu napsala: To bylo dobré, dobré, dobré! Musím se asi pořádně vyspat na to, abych to strávila :D Ale musím říct, že mě Beth Revis dokázala překvapit. Některé věci byly sice předvídatelné, ale stejně, ten konec... tohle je rozhodně must read kniha! Byla jsem nadšená, bavil mě způsob, jakým autorka píše, úsečnost jazyka a propracování děje, postav, všeho. Tahle knížka měla být původně solitér a je to na ní docela znát. Včetně otevřeného konce, který vás nutí přemýšlet. Mrkněte na mou recenzi! Do letošní topky ji řadím hlavně proto, že překlad jsem četla až letos a bavil mě úplně stejně jako originál.



Delirium
Dystopie o lásce ve světě bez lásky (jo, na tenhle slogan jsem docela pyšná :)) Příběh, který mě dostal jednoduchým nápadem a perfektním provedením. Jak říkám na Goodreads: Moc se mi líbilo, jak Oliverová vystavěla tuhle společnost a jak jí to všechno funguje a zapadá do sebe a dává smysl. Jednu hvězdičku ubírám za na můj vkus přílišnou rozkecanost. Kdyby knížku někdo trošku proškrtal, jen by jí to prospělo a ubralo trochu té patetičnosti, která už mi po čtyřech stech stranách lezla na nervy.


Skleněný pokoj
Aneb taky konečně něco, co jsem nečetla do práce... Skvělý příběh ani ne tolik o architektuře jako spíš o lidech, o době, o proměnách. Strašně nadčasový. Fascinuje mě, že ho nenapsal Čech. Co jsem ho dočetla, moc se chci podívat do Brna do vily Tugendhat a zachytit v sobě aspoň část té atmosféry, co dovedl Simon Mawer v písmenech...




Nejsem zrovna komiksový odborník, vůbec tomu nerozumím, ale tohle byl opravdu skvělý grafický román. Takhle nějak si představuju, že by měl vypadat. Ani komiks, ani román, perfektní jednoduše zamotaný příběh s nápadem, nádherné grafické zpracování, genius loci na každé stránce... moc moc moc mě to bavilo.


Spiegelkind
Německá dystopie. Divná kombinace, co? Ale tahle je fakt dobrá. Už kvůli jen kvůli obálce vás musí zaujmout... a přiští rok vyjde česky! Na Goodreads jsem napsala: Dystopie, co vlastně moc dystopií není. A nebo jo? Tenhle příběh se mi líbil právě proto, že byl maličko jiný a maličko opravdovější. Dovedu si takovou společnost představit. Možná v ní už trochu žijeme... společnost, kde je správné všechno, co nikterak nevybočuje z řady. Společnost "normálních", kteří jsou vlastně trochu nudní svou uniformitou, ale vládnou světu. Společnost, kde vás tetování a obarvené vlasy vás odsoudí mezi vyvrhele "freaky". Společnost, která považuje knížky za zbytečné fantazírování. Společnost plná cenzury. Fakt se mi to líbilo. Trochu zvlášní nepohádková variace na víly a otevřený konec, co láká k pokračování... tak jsem zvědavá!

A tohle jsem si předsevzala do roku 2013...


Bylo jedenáctého listopadu a Spodek dobíhal vlak. Do cesty se mu pletli lidé, ale on si dával pozor, aby se jich nedotýkal. Běžel po žlutém vlnitém okraji nástupiště a očima přilepenýma na lokomotivě přikazoval vlaku, aby počkal. Dveře už byly zavřené, ale když do nich kopl, otevřely se. To bylo znamení, nemohl si pomoct. Takhle začíná Spodek, knížka, co má vyjít v prvním čtvrtletí v češtině a já jsem na ni moc zvědavá. Otázka za deset je příběh, o kterém jsem mluvila už tady. Noční hlídka je na čekacím listě už od květnového veletrhu. Další Sarah Watersová, kterou ráda čtu. In One Person jednoduše proto, že John Irving. Hrábky drábky odpadky proto, jak je krásně vypravená a jak skvělé básničky jsou v ní poskládané. Něco od Scarlett Thomas, ideálně v originále, třeba Going Out. A jelikož se neubráním pracovnímu poli, tak aspoň tohle: Between Shades of Grey má taky vyjít česky, silný příběh, který se nemůžu dočkat, až si přečtu. Shades of Earth, závěrečný díl vesmírné trilogie, škoda že vám ještě nemůžu povědět, jak se bude jmenovat česky... a jaká bude obálka! Něco od Johna Greena, protože o něm slyším jen samou chválu. Třeba Looking for Alaska. A na závěr Spiegelriss, pokračování knihy Spiegelkind. Neměla jsem v úmyslu ji sem zařazovat, ale včera jsem zjistila, že už má obálku a líbí se mi líbí tak, že zažehla zvědavost...

Co vy, jaký je váš letošní žebříček a plány do nového roku?

10 komentářů:

  1. Delirium a Modrá jako safír jsem dostala k Vánocům, tak jsem zvědavá, jak jsi to přeložila ;D.

    Trochu mě mrzí, že jsem nečetla Rudá jako rubín, ale snad se i přesto do příběhu dostanu.

    Letos mne nejvíc zasáhla Dívka s pomeranči, kterou jsem dostala k Vánocům a měla jsem jí doslova zhltlou za dvě odpoledne!

    A v novém roce se chystám nejprve na ježíškovské knihy a potom se uvidí :)).

    Krásný nový rok!

    /fíha, to jsem se rozepsala :D/

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, na závěr Drahokamů se těším jako malá, už aby to bylo :) Jinak jsem četla prvních 5 knih na tvém seznamu a rozhodně souhlasím :)
    Na Spiegelkind už se těším, ta obálka je vážně "zaujmutíhodná" :)

    OdpovědětVymazat
  3. Marina! Jsem ráda, že ji také ještě někdo zařadil do své TOPky. :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Četla jsem Marinu a Delirium a obě jsou to perfektní knihy. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, ty už máš pokračování Pushing the Limits?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mám. V CooBoo budeme vydávat první díl, tak nám agent zastupující původního nakladatele už poslal elektronickou ARC :)

      Vymazat
    2. Aha, tak to jo. Já už si právě říkala, jestli jsem to vydání druhého dílu nějak neprošvihla :)

      Vymazat
    3. Pokud se nepletu, tak oficiálně má vyjít nějak na jaře...

      Vymazat
    4. jj, na konci května..

      Vymazat
  6. Já plánuji konečně se vrhnout na celou True Blood. :) Pushing the Limits bych taky chtěla stihnout. :D Pořád je co číst)).

    OdpovědětVymazat