Zasvěcená Otázka za deset... s trochou baletu

Aneb co je u mě nového? Když už jsem se rozhodla pojmenovávat články z téhle rubriky pokaždé jinak, vyrobila jsem si aspoň vobrázek, ať to mám pěkný... :D Přináším průřezový informační článek zahrnující posledních pár dní, možná spíš týdnů... co teď v předvánočním čase dělám kromě toho, že dumám, jaké nakoupit dárky?

Dočetla jsem Zasvěcenou, druhý díl andělské Nadpozemské, což byla oficiálně má první knížka tohoto druhu. A musím říct, že dvojka se mi vlastně líbila o něco víc, až jsem to nečekala. Úplně upřímně přiznám, že se mi do čtení moc nechtělo. Nedovedla jsem si představit, jakou zajímavou zápletku dovede Zavěcená nabídnout. A světe div se, autorce se to docela podařilo! Bavilo mě to neustálné vnitřní pnutí hlavní hrdinky na všechny strany. Chudák holka, moc neví, co se sebou. Její máma s ní pořádně o ničem nemluví (což se nezměnilo) a teď jejich vztah ještě trochu graduje kvůli jednomu faktu, který vám tu nemůžu prozradit, protože by to byl pořádný spoiler. Bavil mě vlastně i ten milostný trojúhelník, který je sice hrozně otravný (protože proč, proč, proč je teď něco takového v každé knize, prosím pěkně? Proč?), ale na druhou stranu byl zajímavě rozvinutý, díky Claře a Christianovi má přídech jejího poslání. Není to jen obyčejnské zakoukání se. Jestli to dává smysl :) V téhle knížce je sice na můj vkus strašně moc andělů - sama překladatelka konstatovala, že tenhle počet není normální ani na fantasy poměry... a je v mnoha ohledech předvídatelná a plná klišé, ale myslím si, že třetí díl bude mít co nabídnout. Musím říct, že mě čím dál tím začíná zajímat Clařin bratr a jsem docela zvědavá, co se z toho kluka vyklube... je to taková tichá linka na pozadí příběhu, ale rozhodně stojí za pozornost.

Sama pro sebe se teď chystám číst Otázku za deset, knížku Davida Nichollse, co nedávno vyšla česky. Četla už jsem od něj Jeden den, který se mi moc líbil. I film je povedený, ačkoli se do něj spousta věcí nevejde a přišel mi maličko schematický. Ovšem jestli máte chuť na romantickou komedii, na jejímž konci uroníte slzu, můžu vřele doporučit :) Otázka za deset má být trochu retro z osmdesátých let z prostředí televizní vědomostní soutěže a má to být veliká legrace, tak jsem na to moc zvědavá. Plánuju se na ni vrhnout o Vánocích a úspěšně s ní odclonit pracovní (a trochu i vánočně sváteční) stres a děsně se na to těším!

Momentálně čtu ještě jednu knížku. Jmenuje Anna. A hned zezačátku přiznávám, že je to trošku moje srdcovka. Jde totiž o knihu, podle níž byl natočen seriál (nebo možná byla kniha až pak, to nevím...), který se u nás vysílal někdy zkraje devadesátých let. A byl o baletce, co je po autonehodě ochrnutá a pomalu se vrací do života a samozřejmě se nakonec vrátí i k tancování. Nepamatuju si, kolik měl ten seriál dílů, ale postihuje docela velký kus Annina života a vedle baletu, který je ústředním motivem všeho, se tam taky řeší pár kluků a vztahy v rodině, kde to Anna nemá jednoduché, i když se jí rodiče ve všem snaží podporovat... a všechno je to vyprávěné tak samozřejmě, že jsem to jako holka milovala. A určitě to nebylo jen tím, že jsem v té době měla baletu plnou hlavu. No a tahle knížka teď v Německu znovu vychází v upraveném vydání a je trošku přizpůsobená dnešku - je tam internet a empétrojky, zkrátka tak, aby to dnešním čtenářům nepřipadalo zastaralé. A je skvělá! Pořád mám dojem, že je ten příběh perfektní ve své jednoduchosti.

A co vy, povězte, chtěli byste si něco takového přečíst? 
Co teď před Vánoci čtete? Chystáte se číst něco přímo na Vánoce?

8 komentářů:

  1. Jak já se těším, až si Nadpozemskou přečtu! :)) Přeju si ji k Vánocům, stejně jako kupu jiných knih, samozřejmě =DD Na čtení sice moc času teď nemám - doufám, že se to přes Vánoce podstatně zlepší :D, ale každý den se snažím alepoň nějakou tu kapitolu si přečíst :). Zrovna čtu Dědičku od A. Hocking a dokonce jsem se konečně pustila i do mojí první pořádné anglické knížky a děsně mě to baví! :)) A co se chystám číst? Předně určitě Chvíli před koncem, protože mi stojí na poličce od října, kdy jsem měla svátek a já ne a ne se k ní dostat - o Vánocích určo napravím! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky doufám, že na Vánoce trochu vypnu a budu si číst jen tak pro sebe :) A jakou čteš knížku v angličtině?

      Vymazat
    2. Jjj, už jen dva týdny - jupíí! :))) ... Pustila jsem se do knihy The Selection od Kiery Cass, na kterou jsem narazila už před nějakou dobou u Kath na blogu, kde na tuto knihu měla recenzi a mně se děsně zalíbila - následně musela být prostě moje, znáš to =D. Knížku se snažím číst, jde to pomalu, ale neumíš si představit tu moji radost, když dočtu celou kapitolu a docela rozumím, co se dělo a tak :)))

      Vymazat
  2. Na Zasvěcenou se taky moc těším, Nadpozemská mě nadpozemsky bavila :-D
    A ta baletka Anna vypadá docela zajímavě, ráda bych si to přečetla a je jedno jestli o vánocích nebo velikonocích :-))

    OdpovědětVymazat
  3. K Nadpozemské jsem se stále nedostala, přestože kniha mě láká už strašně dlouho - holt se u mě četba momentálně nese v duchu hlavně té maturitní:D
    O Otázce za deset slyším prvně, ale děkuju za tip, kombinace prostředí a doby mi zní skvěle:)
    Jinak Anna má velmi pěknou obálku, takovou jemnou a zároveň trochu potemnělou - hádám, že kniha je jen v originále?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maturitní čtení je přece taky prima :)
      A ta Anna možná tehdy česky vyšla, já nevím. Ale ta nová verze zatím ne, to se teprv uvidí ;)

      Vymazat
  4. Zasvěcená vypadá úžasně, ale já jsem se ještě pořád nedostala k Nadpozemské, takže si můžu nechat leda tak zdát :D

    Anna má nádhernou obálku-takovou jednoduchou, a prostě nejde si ji nezamilovat. Příběh posoudit nemůžu, protože do němčiny si netroufám, ale ten popis mi připomíná seriál, na který se dívala babička :D

    Já jsem se před chvílí ponořila do příběhu o amor deliria nervosa, a nejen že ta obálka je přímo úžasná, ale obsah je (zatím) taky úžasný ♥

    Já mám takovou tradici, kterou dodržuji poslední tři roky. Každé Vánoce, si vezmu svůj milovaný výtisk Romea a Julie, a za den se k ní několikrát vrátím ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babička, jo? :D Zas tak stará snad ještě nejsem... :D :D :D
      Ale máš pravdu, ta obálka se mi taky moc líbí a jsem ráda, že tě baví Delirium!
      A ta tradice s Romeem a Julií je docela prima nápad :)

      Vymazat