K čemu vám je, když najdete chybu ve hvězdách?

John Green. Momentální ikona dobré young adult literatury. Zakopáváte o něj všude. Ale jako opravdu všude. Ještě než jeho první knížka vyšla česky, narážela jsem na tu modrobílou obálku na každém druhém blogu a ve všech koutech Goodreads.com. Aby ne. Jeho The Fault in Our Stars vyhrálo kdejakou cenu, včetně té goodreadsovské. A moje profesní i čtenářská zvědavost mi zkrátka nedala. Musela jsem si to přečíst. Musela jsem zjistit, co je na tom tak dobrého... Nebyl to snad právě John Green, kdo rozdmýchal momentální touhu po contemporary young adult, po současných knížkách, kde na vás na třetí stránce nevyskočí upír? Jestli jo, bůh žehnej tomu muži! Už jsem měla všech těch paranormálních příběhů maličko plné zuby. Byl čas na změnu. 

Na druhou stranu je otázka, jakou vlnu takovéhle knížky vyvolávají. Najednou je všude plno knih o mladých, kteří umírají na rakovinu nebo jinou nevyléčitelnou nemoc a hrdinně se s tím vyrovnávají. Případně pak příběhy o obsedantně kompulzivních poruchách, rodičích, sourozencích či kamarádech s depresemi, bipolární poruchou nebo zkrátka o lidech, kteří mají kupu problémů sami se sebou. A hrdinně se s tím vyrovnávají. Agenti je nabízejí nakladatelstvím s tím že je to "něco jako John Green", případně dokonce s dovětkem "doporučuje John Green". Hledáte další chybu ve hvězdách aka Hvězdy vám nepřály? Přečtěte si tohle! Sama jich pár ve čtečce mám, ale dumám, zda se do nich vůbec pouštět. Některé už jsem četla a stály za houby, jiné jsou naopak silné příběhy, až je člověku líto, že je třeba z nich dělat přívěšky jiných, už úspěšných. Stojí to za to? Chce někdo napodobeniny? Asi ano, jinak by se kolem každého podobného fenoménu tohle nestrhlo. Čtenáři zkrátka podvědomě touží po podobných příbězích, které se jim už jednou líbily. Vlastně všichni chceme prožívat stále stejné knižní emoce. Je to tak bezpečnější.

A jaké vůbec jsou Hvězdy nám nepřály čtení? Měla jsem e-book, částečně i proto, že mě nebaví česká obálka. Rozumím pohnutkám nakladatele, originál byl asi drahý nebo ji zkrátka z nějakého důvodu nešlo převzít... ale v tomhle případě se ta náhražka podle mě moc nepovedla. A obsah? Bohužel jsem asi na knihu byla až moc natěšená, protože jsem zkrátka tak nějak čekala víc. Ani nevím proč. Tuhle knížku navíc nejde číst jinak, než že víte, že to zkrátka nedopadne dobře. Celou dobu jen dumáte, který z nich to bude a proč. Nebo snad oba? Green hodně píše o klišé v knihách o rakovině, ale přitom jich taky spoustu vypouští. Ale ví, jak to zaobalit, aby mu to čtenář uvěřil. Ovšem některé pasáže byly tak trapně patetické, omlouvám se, nemůžu jinak, prostě mi to tak přišlo. Ale takováhle kniha, kniha o rakovině, o umírání, o umírání dětí… ta se asi jinak napsat nedá. To téma je tak těžké a bolavé, že ho jinak nejspíš uchopit nejde. Na druhou stranu je to neskutečně rychle čtivé, spolkne vás to v první kapitole a vyplivne na konci, a je jen na vás, jak se během téhle jízdy necháte emočně rozjitřit. Zhltla jsem ji během pár dní, ačkoli je pravda, že byly dost cestovní, a co má člověk v tom letadle jiného dělat než číst... Ale je to vlastně výborná kniha. V rámci možností.

A teď dumám, zda si od Greena přečíst něco dalšího... 
Co vy, četli jste? Třeba Aljašku? Doporučili byste?

16 komentářů:

  1. Nová literární vlna? Tak to potěš koště. Naštěstí jich frčí teďka dost, takže tu nebudou in jen knihy jednoho žánru. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš, že ne? Já mám dojem, že je teď podobných knih jako hub po dešti... což je v jiných trendy žánrech samozřejmě taky :)

      Vymazat
    2. Já osobně jsem si toho nevšimla, protože jsem se po tom ani nepídila. Věřím ti, že to tak je, nijak to nepopírám. A ono se to dalo i očekávat, jelikož dneska každá úspěšná kniha má své "epigony".
      Čekám, jaká bude další kniha, která nějak definuje žánr. :o)

      Vymazat
    3. Ale tak já bych to nebrala ani tak jako vymezení novýho žánru, spíš jen určitej tematickej trend v YA. Měli jsme tu upíry, čarodějky, dystopie... a teď je zkrátka spousta knih se závažnou tematikou. Ty samozřejmě byly vždycky, jen se mi zdá, že jsou teď víc vidět (a víc se s nimi ti agenti ohánějí, jak píšu), a dumám, zda to není právě jedním takovýmhle úspěchem, který pak plodí epigony, jak říkáš ty.

      Vymazat
    4. Já spěchala do obchodu a zapomněla jsem na uvozovky. :) Takže to mělo být vymezení "žánru", slovo téma mě v tu chvíli ani nenapadlo.

      A bude u nás už pořádná vlna steampunk knih? :o) (Ne že bych nějakou steampunk knihu četla, ale moc se mi líbí ten styl a prostředí a móda a tak :) )

      Vymazat
    5. Steampunk se k nám pořád nějak nemůže trefit, řekla bych. Pullmana tu taky nikdo nijak zvlášť neprožíval ani po tom, co ho zfilmovali, Cassandra Clareová má teď druhej pokus a tak vůbec. Taky se mi to zdá škoda, no. Ale třeba se ještě něco chystá... ;)

      Vymazat
    6. Takže tomu mám rozumět tak, že ani vy nic steampunk nechystáte? Kník. :o)

      Ještě mě napadá Inkarceron, ten je myslím tak steampunk, a nezdá se mi, že by měl moc velký úspěch. Pak něco vydával FantomPrint, pak KK Westerfelda (píše se tak?), Fragment ten Věk zkázy a pak nějaké osamělé knihy, o kterých se na knižních blozích moc nemluví. :o) Vlastně celkově se o těchto knihách nijak zvlášť nemluví.

      Promiň, že ti tu spamuju, ale přemýšlím písemně a chci, aby si to někdo přečetl! :o)

      Vymazat
    7. Nespamuješ :) A psala jsem, že se třeba ještě něco chystá... (a zatím se o tom nemůže moc mluvit ;))

      Vymazat
    8. *nadšeně kvíká a skáče, ale tajně samozřejmě* Tak já teda budu čekat. :o)

      Snad bude vybrána nějaká opravdu super, která se bude třeba líbit i mně! :o)

      Vymazat
  2. Mně se to líbilo. A odpouštím i tu patetičnost... jak říkáš, knížky o rakovině a umírání asi jiné ani být nemohou. A zamlouvá se mi i ta česká obálka. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale mně se to vlastně taky moc líbilo. Jen jsem se nechala uchvátit těmi ódami a omdlíváním z toho, jak to Green ukončil. Ano, bylo to dojemné, ale to se přece dalo čekat, takže mě to zkrátka nezasáhlo tolik, jako jiné, no :)
      A obálka je samozřejmě záležitost osobního vkusu, asi jsem už byla moc zvyklá na originál...

      Vymazat
  3. Tak mi se kniha hodně líbila, ale je to názor vkusu a hlavně kolik toho člověk už přečetl :)) Vím, že před založením blogu byla má nejoblíbenější série Upíří deníky od L. J. Smith, které po přečetní nových knížek, lepších knížek, knížek od CooBoo, knížek od Knižního Klubu a dalších, se mi zdají hodně dětské a až moc přehnaně nadpřirozené. Když přidala L. J. Smith liškodlaky a další potvory, tak už to není ono. A určitě si přečetla víc knížek než já a třeba lepších než Hvězdy, takže vážně otázka vkusu a zkušeností ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se kniha líbila, tak jako obálka, ale asi je to jen dle vkusu...

    OdpovědětVymazat
  5. Mě se od Greena líbí víceméně všechno, moc se mi líbilo i Paper Towns ale Alaska je taky dobrá ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, toto je moja nová adresa: http://blueyedfox.wordpress.com/
    (Fandím si a predpokladám, že ma čítaš a budeš aj naďalej ;-))
    - Chantal Prym (pôvodne z http://chantal-prym.blogspot.sk/)

    OdpovědětVymazat