Pracovní review: GLEE - SUMMER BREAK

Sophia Lowell
GLEE - SUMMER BREAK

Pan Schuester a většina členů Glee klubu se těší na hudební tábor pro mládež, který se McKinleyova střední chystá pořádat a kde by měli dělat vedoucí a učit děti do-re-mi. Ale Rachel Berryová má na léto své vlastní plány - Rachelino hvězdné léto! Bude to čas nabitý vším možným, náročný program složený z různých přednášek, cvičení a dokonce i jinak téměř neuskutečnitelného setkání s broadwayskou agenturou, která hledá talenty. Rachel už má svou cestu ke hvězdám jasně narýsovanou. Ovšem poté, co se pořádně uhodí do hlavy, probudí se jako broadwayská hvězda s vlastním tryskáčem a McKinleyova je vzhůru nohama – Mercedes je hlavní roztleskávačka, Santana si hraje na světici, Sue se chová mile a Brittany vede Glee klub!
Je to všechno jenom Rachelina noční můra? To se dozvíte ve třetí knize na motivy seriálu Glee...

Nejsem žádný bláznivý fanoušek tohohle seriálu. Knížky čtu vlastně jen proto, že je to součástí mojí práce, jinak bych se k nim asi vůbec nedostala. A možná ani k seriálu. Třeba se mi to jen zdá, ale u nás se mu ani zdaleka nevede tak dobře jako jinde ve světě, kde všichni doslova šílí z každého nového dílu. Netušíte, čím to může být? Glee má totiž všechno, co seriál pro potenciální úspěch potřebuje - chytlavý a trochu potrhlý příběh, pohledné herce, atraktivní středoškolské prostředí a hlavně tu hudbu... Hudba je středobodem celého seriálu a s ní to stojí a padá. A ta hudba je fakt dobrá. Mě samotnou překvapilo, jak moc (ač jsem neviděla zdaleka všechny díly všech sérií...). Ale zpět ke knize. Do té pochopitelně hudbu nenacpete. Tedy ne hudbu v pravém slova smyslu - hudebních odkazů je v knížkách Glee celá hromada, jen tak jaksi, ehm, nehrají :D To je možná jeden z největších nedostatků těchhle knížek. Protože když z muzikálového seriálu uděláte knihu, nikdy to nebude tak docela ono. Ale na druhou stranu se Sophia Lowell snaží, seč může, aby měly knihy jinou přidanou hodnotu - první knížka byla například prequelem k seriálu, tedy něčím, co v televizi neuvidíte, protože se to odehrálo, než vypukla ta celá velká show.

 
Výborná ukázka z první série, sice blbá kvalita, ale co... ach ten "Barney" :D

A pokud jde o tenhle třetí díl - ten je podle mého názoru bez nadsázky nejlepší ze všech. Má totiž opravdu něco navíc. Jednak se autorka očividně trochu vypsala, takže knížka je svižnější, trochu dospělejší a i té ironie a sarkasmu je tam víc. A to je něco, co podle mě ke Glee rozhodně patří. Navíc má dost specifickou zápletku, o níž se můžete dočíst už v anotaci. Rachel se uhodí do hlavy, když si ve svém pokoji zkouší nové boty na podpatku, které si nechala poslat kvůli tanečním kurzům, kam chtěla s Finnem v létě chodit (chudák Finn moc nechtěl, překvapivě :)). A když se probere, sedí ve svém vlastním tryskáči, je hvězda na Broadway, Kurt jí dělá osobního poradce (protože s ní jinak nikdo nevydrží...) a právě jsou na cestě zpátky do Limy, kde má Rachel vystoupit ve své bývalé škole. A od toho osudného léta, kdy odmítla dělat vedoucí na hudebním táboře, co zorganizoval pan Schuester, uplynul pouhý rok. Rachel si nic nepamatuje a tak postupně odhaluje, co že se to vlastně to léto všechno stalo a jak to, že je celá McKinleyova vzhůru nohama... zjišťuje, že přišla téměř o všechny kamarády a že život slavné hvězdy není tak růžový, jaký si ho vysnila...

To, že se Rachel na konci knihy probere zpátky ve svém pokoji s boulí na hlavě, je snad jasné každému trochu gramotnému čtenáři, proto tuhle informaci ani nepovažuju za spoiler. Zajímavější je spíš sledovat tuhle alternativní realitu a co udělala s našimi oblíbenými hrdiny. Sophia Lowellová se s nimi totiž opravdu nepáře. A to je přesně to, co mě na knížce bavilo. Bylo to zas něco jiného, něco, co jsem v Glee nějak nečekala, protože prozatím běželo v normální časové linii, žádné výlety do budoucnosti. Byla jsem zvědavá, jak s tím autorka naloží a kam až to dovede. A tím, že ten seriál neznám tak dokonale, dost jsem se bavila, když se tu a tam objevila zmínka, kdo že s kým už něco měl, protože lidi, teda, v tomhle seriálu fakt taky každý s každým... :D Jednoduše řečeno, pokud jste fanoušci Glee, určitě si knihu přečtěte, nebudete litovat. A pokud fanoušci nejste, ale hledáte pohodové a oddychové čtení na léto, Glee je taky dobrá volba. Ovšem pokud seriál vůbec neznáte, doporučuju začít s první knihou. Nebo si pustit pár dílů první série :) Jinak nebudete vědět, která bije. A na závěr vás požádám o jednu radu. Knížka se v angličtině jmenuje Summer Break, což by se snadno dalo přeložit jako Letní prázdniny. Ovšem vzhledem k obsahu dostává to slovíčko "break" ještě trochu jiný nádech a já bych nerada, aby se to v českém názvu ztratilo, protože by to byla škoda... Jen si s tím moc nevím rady...

Proto vyhlašuju anketu! 

Najdete ji v mém postranním panelu a hlasujte, který název by se vám pozdával nejvíc, případně mi nějaký svůj vlastní návrh napište do komentářů pod článek. Předem dík moc! A abych nezapomněla, knížce dávám, po dlouhé úvaze tři hvězdičky:

 


1 komentář:

  1. V tomto sa nevyznám ani kúštik, ale podľa recenzie by som možno dala Letné zmeny/a. Tieto preklady sú veľmi ťažké, ale niekedy sa fakt podaria, zvlášť sa mi páčilo Ctching fire a Skúška ohňom :).

    OdpovědětVymazat