Hlavní hrdinky... k nesnesení?


Taky vás tak v knihách vytáčí hlavní hrdinky? Někdy mám pocit, že to je jako ve filmu, kdy oběť utíká vždycky nahoru po schodech nebo do temných koutů, aby ji vrah/násilník/zákeřný ufoun mohl dohonit a vyřídit… Tohle téma mě napadlo, když jsem dočetla už druhou knihu od Sarah Dessenové, která bude brzo vycházet v češtině. Knížky téhle autorky jsou maličko jak přes kopírák. Což může být na závadu, ale ne v tom případě, že se vám to líbí, protože pak víte, co přesně dostanete. A Dessenová psát umí, takže je jistota, že dostanete celkem prima počtení. Už Ukolébavka mi taková přišla. A jak se můžete dočíst v mojí recenzi, už tehdy mi hlavní hrdinka Remy lezla na nervy. Nechápala jsem její postoj ledové královny, pragmatičnost a potřebu mít všechno nalinkované… ale to bude možná tím, že jsem založením spíš chaot :)

Teresinha pohroužená do Poslouchej :)
V případě knihy Poslouchej to bylo něco trošku jiného. Hlavní hrdinka tam řeší docela jiné starosti a ve světle toho mi Remyiny problémy připadají malicherné. Annabel z Poslouchej je totiž na první pohled holka, která má úplně všechno, co si jen můžete přát, takový malý teenage dream… ale moudrý čtenář hned zkraje pochopí, že tu něco nehraje. Nebudu vám tu samozřejmě psát, o co jde, protože bych vás připravila o velký zážitek z knížky. Spíš se pokusím jen dumat nad tím, jak ta holka reagovala. Stalo se jí totiž něco vážně ošklivého. A ona si to nechala pro sebe. Navíc podle mě reagovala s tak neskutečně bohorovným klidem, že tomu vážně nerozumím… Ta knížka má docela velký přesah a vážné téma, které mě donutilo přemýšlet, jak bych se v dané situaci chovala já. Měla bych potřebu to vykřičet do světa? Řešila bych to? Nebo bych to přesně jako Annabel zašlapala do svojí duše co nejhlouběji, abych nakonec zjistila, že to stejně nejde, že tak se to nedá vymazat... Jak vnímáte vy takový ten pocit bezpráví v knížkách, kdy víte, že hlavní hrdinka dělá pitomost a nemůžete skočit mezi písmenka a omlátit jí o hlavu, jak je blbá? Přečtěte Poslouchej si a dejte vědět, co si o tom myslíte třeba v tomhle konkrétním případě :) Knížka s podobným problémem, která určitě stojí za to a na můj vkus se o ní ví hrozitánsky málo, je třeba Tohle jsem udělal. Škoda že nemůžu být konkrétnější, ale věřte, že to fakt nejde, chcete-li vědět víc, musíte číst :)

Problém s hrdinkami a hrdiny je ale skoro napříč všemi knihami. Marně dumám, zda jsem v poslední době četla nějakou, kde bych si říkala, že s veškerým jednáním hlavní postavy souhlasím… nejblíž je tomu snad Amy Lodi mezi hvězdami, na které je mi sympatické, že má Syna tak pěkně na háku, protože má opravdu jiné starosti, než se zabývat milostným tokáním. Rozmrznout o padesát let dřív uprostřed neznámého prostředí vesmírné lodi asi fakt není žádná sranda. Moc jsem rozuměla Emmě z knihy Jeden den. Byla takový ten prototyp intelektuálky, trochu obyčejné, ale vlastně hrozně zajímavé, a měla jasný světonázor, který jí lze jen závidět. Ta je pro mě typem hrdinky, do které se všechny promítáme a chceme být takové… Když budu naopak sestavovat hitparádu hrdinek, které mě vytáčely natolik, že jsem skoro byla schopná třísknout s knížkou o zeď, tak ji asi povede Bella ze Stmívání. Já vím, že je to asi klišé a nechci se zařadit mezi ty, co Stmívání jenom kritizují. Určitě má i své dobré stránky a rozhodně je to kniha, která cosi rozvířila, a už jen díky tomu stojí za pozornost. Ale Bella? No uznejte sami... to, že se do Edwarda zblázní na první pohled, je ještě to nejmenší. Ale jinak je to ta nejukňouranější nejblbější holka, o které jsem kdy přečetla tolik stránek...

Co vy? Máte nějaké oblíbené hrdinky/hrdiny, se kterými výhradně a ve všem souhlasíte? Nebo vás jenom vytáčejí? A to, že vás vytáčejí, vás odrazuje od čtení, nebo naopak motivuje a provokuje? A kde je ta hranice? A na co bych se tak ještě zeptala…? Zdá se, že mám z článku takovou malou anketu :)

14 komentářů:

  1. Hlavní hrdinky taky nemám moc ráda. Jak už jsi zmínila, tak s Bellou jsem na tom naprosto stejně. V žebříčku jí pak následují Darina z Krásných mrtvých a hrdinka Můřích deníků.
    Na druhou stranu jsem si ale našla i hrdinky, které mi byly velmi sympatické. Triss z Divergence, Clary z Mortal Instruments, Katniss z Hunger Games a Wendy ze Switched. Když se nad tím tak zamyslím, tak je často možná dobře, že je hlavní hrdinka ufňukaná, jelikož se pak daleko víc zaměřím na vedlejší postavy a dám jim šanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď to bude asi maličko rouhání, ale přečetla jsem zatím tak padesát stran z Divergence (moc na to nemám čas...) a musím říct, že Triss je mi zatím ale naprosto ukradená... tak uvidím, jestli se to změní :)

      Vymazat
  2. Jak kdy. Dokáži pochopit, že se hrdinka párkrát splete nebo udělá blbost. To se stane každému.
    Ale když hrdinku autor/ka prezentuje jako silnou, inteligentní a světaznalou bytost a ona se pak při každém problému sesype a očividně jí to vůbec nemyslí... přesně takové "hrdinky" mě od čtení odrazují.
    Skutečnou averzí k hlavní postavě jsem zatím trpěla jen jednou - při Article 5 (na blogu je recenze - spíš takový rant - http://journal.ivya.cz/recenze/kristen-simmons-article-5). Kdybych mohla, drahou Ember bych bez ostychu vlastnoručně zaškrtila ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na knihu Article 5 už jsem slyšela tolik rozporuplných názorů, že fakt nevím, co si vybrat... ale ta tvoje recenze je dobrá, fakt to zní jako hrdinka na ránu :)

      Vymazat
  3. Přesně takhle to mám s hodně hrdinkami. Naposledy to tak bylo v knize HOLKY NEPLÁČOU, kde jsem nechápala všechny tři hlavní hrdinky.

    http://neznamaautorka.blogspot.cz/2012/05/book.html

    OdpovědětVymazat
  4. To vždycky záleží na charakteru hlavní hrdinky a také na tom, jestli knihy (pokud jde o delší série) nejsou pořád o tom samém. Kvůli tomu mi začala lézt na nervy například Anita Blake, v 6. knize už bez problému odhadnete, co řekne a jak se zachová.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám to stejné. Na Bellu ze Stmívání jsem málem vletěla do písmenek a omlátila jí knížku o hlavu. Naopak jsem si oblíbila Zoey(Škola Noci).Nesnáším hlavní hrdinky knížek, které neumí nic jiného než fňukat.

    OdpovědětVymazat
  6. Super hlavní hrdinky jsou Sabriel, Lirael, Lyra a Vin. Jinak preferuji mužské hl. postavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, mužské hlavní postavy... to je skoro námět na další článek :) A v jakém smyslu je preferuješ? Tak, že ti imponujou coby hrdinové nebo coby kluci, do kterých se dá snadno zakoukat?

      Vymazat
    2. To jsem ráda, že jsem tě inspirovala k dalšímu článku. No, upřímně nějak lépe se mi s nimi ztotožňuje. Ono i takzvané 'silné hrdinky' jsou trochu jiné, než druhé pohlaví. I když například taková Vin z Mistborna taky není úplně holčičí. Vtipné je, že velmi blízko mi je i Bella ze Stmívání. Její schopnost zabít se i jiné jen tím, že je na hodině tělocviku je mi bohužel blízká. Pak mám taky podezření, že kdybych se do někoho zamilovala a randila s ním, tak že z něj budu taky láskou úplně 'tumpachová', že nebudu vnímat nic jiného. :D

      Vymazat
  7. Nemám ráda Zoey ze Školy noci. Asi hlavně její dokonalost.
    Kvůli Belle jsem v půlce Stmívání (začala jsem to číst prvního ledna tohoto roku).
    A zoufalstvím jsem málem mlátila hlavou o zeď, když jsem četla Napořád. Ever je fakt příšerná postava.

    Mám ráda Anitu Blake, ale jak jsem už slyšela, tak další a další díly už jsou horší. Ale prozatím ji mám ráda, hlavně její sarkasmus, cynismus a drobné podivínství.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak ono je jasné, že každý bude mít rád jiný typ hrdinky.Mám ráda Anitu, ale místy mi vadí. Chápu Katniss, ale osobně bych si jednoho kluka vybrala mnohem dřív. A Bella mi nevadila, není dokonalá, jenže o to snad nejde.
    Ona je možná odpověď na to jaké máš ráda hrdinky hned na začátku a sama ji říkáš:ale to bude možná tím, že jsem založením spíš chaot :) Takové ty klidné (ufňukané?) ti sedět nebudou.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Anitě už dlouho přemýšlím, že bych se s ní měla seznámit :)
      A máš pravdu, ufňukané hrdinky určitě nemusím... na druhou stranu třeba Katniss rozhodně ufňukaná nebyla, a přesto mi lezla na nervy. A strašně jsem si ve třetím díle užívala, jak se k ní Peeta choval, když mu vymyli mozek... taková škodolibá jsem! :))

      Vymazat
  9. Twilight mám ráda, ale je Bella je jako knižní hrdinka naprosto nesnesitelná...:-/ Snesitelná je na těch pár prvních stránkách, kdy ještě nepotkala úžasného Edwarda (velebnosti jdu se vyblejt:D). Další věc co mi na Belle vadí, kromě toho že je blbá a nemá žádný pud sebezáchovy je to, že když se stane upírem, tak nezakousne žádného člověka. WTF? Stephenie už z ní větší Mary Sue opravdu udělat nemohla...:-/

    OdpovědětVymazat