Moje první andělí knížka versus spousta kafe v Espressologii

Nadpozemská a Espressologie. Na první pohled dvě naprosto rozdílné knížky. Spojuje je jen to, že jsem je teď obě četla a obě brzy vyjdou česky. A obě se mi docela líbily. Espressologie možná trochu víc, ale to jen z prosté potřeby obyčejných příběhů. Nemáte taky těch všech nadpřirozen a dystopií někdy nad hlavu? Ano, Espressologie byla taky trochu pohádka, ale aspoň s reálnými základy.


Espressologie
je taková jednohubka. Nebo spíš teda střední karamelové latte macchiato (moje oblíbené kafe, jaké máte vy? :)) Kratičká, s prostým příběhem, který ale není úplně hloupý. Možná maličko přitažený za vlasy, ale takovým tím způsobem, kdy se u toho budete nablble usmívat a prostě to akceptujete. Proto dávám čtyři hvězdičky. Protože v jednoduchosti je krása. A tak nějak mi to sedlo do nálady, obyčejná kniha bez paranormálních přídechů. A hlavně to kafe! :)
Četla jsem ji navíc posledních pár dní v práci, kdy nám stávkuje kávovar a nepění mléko... což nevypadá jako nijak velká katastrofa, ovšem když čtete takovouhle knihu, kde se to cappuccinem, frappé a všemi možnými i nemožnými variantami kávy jen hemží, pak fakt, že musíte pít trochu hnusný kafe s teplým mlíkem, je trošku sebemrskačský... Ale možná se teď ptáte, co to má společného s Nadpozemskou?
 
Nadpozemskou jsem začala číst s docela velkým očekáváním. Ale ne, vlastně jsem moc netušila, co od toho čekat. Jak tam ti andělé budou pojati? Nebude to příliš nábožné? S tím bych asi nevěděla, jak naložit... a musím říct, že první půlka knížky mě docela nudila. Nic moc se nedělo. A bylo to ukecané, utlachané, uplkané... ale pak ve Wyomingu vypukly prázdiny a mě to začalo bavit :) Bavilo mě, jak Clara neví moc, co se sebou. Jak tápe a jak podivně pokroucený je její vztah k matce a nedej bože k otci. Když získá poslání, naprosto dokonale se zamotá do trojúhelníku mezi Christiana a Tuckera. Na první pohled je ta zápletka trošku očividná, Tucker je ten zlej kluk, co ji tahá za vlasy, no není to jak z první třídy? Každý musí vědět, kam to povede... :) A v tu chvíli mě napadlo, že by jí neškodila taková malá espressologická lekce. Že by mohla zajít k Jane do kavárny, poručit si oblíbené kafe a počkat si, kdo jí z toho vypadne... jestli jste to ještě nepochopili, hlavní zápletka Espressologie počívá v tom, že hlavní hrdinka spojuje lidi podle toho, jaké si dávají kafe. Taková zrnková dohazovačka. A já kafe miluju, it makes my day, ráno bych bez něj nemohla fungovat. Proto mě napadají takovéhle pitomosti :) Jak by tenhle trojúhelník vyřešila Jane? Na Nadpozemské se mi líbil právě ten konec, který vyloženě nabádá k tomu, přečíst si další díl, protože prostě máte touhu vědět, jak to bude dál. A to nejen kvůli nevyřešenému trojúhelníku, který sice stojí v centru pozornosti, ale podle mě je za ním něco víc. Clara se nerozhoduje jen sama za sebe, to že má poslání z toho nedělá prostou love story, kdy hlavní hrdinka neví, koho si vybrat. Je to spíš konflikt toho, co by měla udělat a co chce... stejně tak Christianova role je vlastně dost nejasná. Zkrátka, kafe by jim neuškodilo :D Sice je to místy předvídatelné, ale vlastně moc pěkně vypointované. Proto jsem dala tři a půl hvězdičky.
 Tak co říkáte, dává to aspoň trochu smysl? Mám dojem, že teď pokaždé, až si budu dávat kafe, budu přemýšlet, co to znamená... :)

8 komentářů:

  1. Espressologie - na to se hrozně moc těším!! :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Na obě knížky jsem zvědavá, i když se teda spíše těším na tu Espressologii, protože mě zaujala více než Nadpozemská, a navíc se trochu bojím té andělské tématiky, která v Nadpozemské je. :) Ale jinak by bylo zajímavé aplikovat tu teorii s kávou i na jiné knižní milostné trojúhelníky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, přemýšlím, jestli by to nestálo za celý článek :) Espressologie aplikovaná na knižní hrdinky :D

      Vymazat
  3. Na knihu Espressologie som celkom zvedavá... ešte som si dokonca nečítala ani anotáciu ale celkovo na mňa aj vzhľadom na obálku pôsobí zaujímavo a pohodovo - apropo bez kávy nežijem ( 2x denne musím uchlipkávať, lebo by som prespala celé dni ) :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já asi Espressologii koupím mamce k narozeninám, které má taky v říjnu, protože ona kafé MILUJE! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Na nadpozemskú som akurát dnes čítala výbornú recenziu, preto ma prekvapilo, že si jej dala len 3 a pol*. Ale aj tak si ju prečítam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tři a půl hvězdičky jsem dala vážně hlavně proto, že mě zezačátku ten příběh vůbec nedostal. Trochu mi to přišlo, že si autorka spíš připravuje půdu pro pokračování a celá první kniha byla takový důkladnější úvod... tak jsem zvědavá na pokračování :)

      Vymazat
  6. Oblíbené kafe? :D Hmm, ledový čokoládový frappé (frappuccino?) ze Starbucks, měla jsem je asi dvakrát a naprosto jsem si je zamilovala^^ :D Espressologie má geniální obálku a docela se na ni těším (i když nevím, kdy se k ní dostanu, protože jsem holt chudý student :/)
    Co se týče Nadpozemské, ta mě tolik nezaujala a ani ji neplánuju číst (pokud ji ovšem neseženu v knihovně)... Vůbec nevím proč, možná jsem andělů přesycená :/

    OdpovědětVymazat