Co nového vol. 5

Nového je toho spousta, jen já nějak nemám čas a asi ani koncentraci na blogování. Je mi to líto, ale na druhou stranu vím, že pořád jsem součástí tohohle prima světa. Pilně sleduju vaše blogy, co zajímavého se kde šustne, a jsem dost aktivní na Goodreads (což ale ostatně není tak složité). Protože bych přece jen ráda aspoň občas něco napsala i sem, smolím teď tenhle univerzální článek do geniálně univerzální rubriky, kterou jsem si tak chytře vymyslela :) Takže co je u mě nového? Co jsem poslední dobou četla, co mě zajualo, co mě bavilo, co mě nebavilo?

V první řadě musím zmínit Delirium, které jsem nedávno dočetla, a česká verze už se pomalu chystá do tisku (pár CooBoo blogerek už mělo tu čest vidět text před korekturou - snad jste tam nenašly moc chyb, respektive, snad jsme je tam pak všechny našli my :)). Delirium je další dystopická knížka a musím říct, že jsem k ní přistupovala malililinko s despektem. Moc jsem od toho nečekala. Další variantu postapokalyptického světa, kde je něco špatně. Ale Delirium mě dostalo a přiznám to bez mučení. Ano, je možná příliš dlouhé a příliš patetické, ale ten příběh má prostě něco do sebe. Lauren Oliver bez debat umí psát, a přesto, že bych jí třetinu proškrtala, kniha vlastně docela odsýpá. Její dystopický svět dává smysl, je postaven na jediném konkrétním faktu, že láska je nemoc, a kolem toho se všechno točí a všechno je promyšlené do nejmenšího detailu. Což je věc, která mi třeba u Divergence scházela. Proto je pro mě Delirium lepší, mám-li srovnávat. Vůbec ten nápad jako takový je tak prostě jednoduchý, až je dobrý. Kniha o lásce ve světě bez lásky zaujme každého, nejen vyloženě romantické duše... a ten konec! Těším se na dvojku!

Kromě Deliria jsem se teď taky věnovala další dystopii, co je maličko jiná. Připravujeme k vydání druhý díl vesmírné ságy, tentokrát se bude jmenovat Milion sluncí, a jak jste si mohli přečíst na Goodreads, líbilo se mi moc, i když trochu jinak než Loď mezi hvězdami. Nicméně mám pro tuhle trilogii slabost, vím to, možná nejsem úplně objektivní, ale podle mě je prostě xakru dobrá. A možná musíte mít chucpe, abyste to četli :) Beth Revisová podle mě vytvořila naprosto dokonalu vizi a knihu se sci-fi tématem, co zkrátka musí nadchnout i čtenáře, kteří tenhle žánr nemusí nebo nevyhledávají. Já jsem toho zářným příkladem. Druhý díl mě bavil tím, jak odsýpal, jak se autorce podařilo najít nový literární motor, co pohání Universum kupředu až detektivním způsobem. Hltala jsem stránku za stránkou a nemůžu se dočkat závěru tohohle příběhu. A jsem zvědavá, jak se v CooBoo popereme s obálkou třetí knihy, pár nápadů už máme, stejně jako pracovní název, který podle mě moc šikovně vymyslel zase přímo pan překladatel :) Ale ten vám zatím neprozradím, třeba příště ;)

A na závěr nemůžu nezmínit ještě jednu knihu, co si čtu ve volném čase. The Casual Vacancy. Už jste četli? Čtete? Chystáte se číst? Co si o tom myslíte? Co si slibujete? Já totiž vlastně nevím :) Mám přečtených asi sto prvních stránek a zatím se mi to líbí. Vůbec to nemá nic společného s Harry Potterem. Což je moc dobře, nechápu tu veřejnou potřebu to srovnávat, je to přece něco naprosto jiného... Rowlingová se zatím ukazuje jako dobrá vypravěčka, jak ji všichni známe. Baví mě prostředí, co si vybrala, a i postavy a postavičky, s jejichž pomocí nám ho přibližuje a zaplétá příběh... zkrátka ideální čtení k nedělní ranní kávě, tak jsem zvědavá, jak to půjde dál!


A co vy? Co teď zajímavého čtete nebo se číst chystáte? Podělte se se mnou!

10 komentářů:

  1. ode mě tě to asi moc nezajímá, viď? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak na Rowlingovou jsem docela zvědavá a přečíst si to chci, čtu Rozkol a ten m krutě neba, ted jsem rozečetla asi tři další knihy, ale zatím mě nic moc nechytlo, ale Level 2 vypadá zajímavě, Masterpiece of a Painting Elephant mě zklamalo, Among Others je zatím hodně zvláštní a takové nějak velšské, a chtěla bych se konečně pustit do One Day, zkusit Noční vlak do Lisabonu a spoustu dalšího, ale nevím co dřív :(

      Vymazat
    2. K Rozkolu musíš přistupovat s vědomím těch tří knih před tím, pak se to dá číst mnohem snáz...Among Others jsem asi viděla někde v mailu, tu obálku, co? Level 2 nemůžu najít a ti Sloni, ty sis vymyslela, ne? Co to je? :)

      Vymazat
    3. já ti nevím, prostě mě ta kniha irituje, ale možná prostě jsem moc roztěkaná a oči barvy oceánu před bouří mě nějak nedojímají, ostatní jsem přidala na GR, abych s tebou mohla konzultovat, a samozřejmě že jsem si slony nevymyslela, jen je to asi super tajná kniha, o které nikde není ani zmínka :D ale je to o klukovi, kterého vychovává slon, jenže je to takové - "chci být hrozně zajímavá a neotřelá kniha", hrozně to z toho čouhá... nebo jsem prostě otupělá, já nevím

      Vymazat
  2. Pro mě je Delirium 1000x lepší než Divergence! :) Ani bych jí neproškrtávala:)
    Chmpf, dneska jsem viděla novou Rowlingovou u no nás v knihkupectví - ehm, za 600,- ?! Tak to asi ne :D Ale taky jsem na ní docela zvědavá ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 600 peněz je dost, no, ale je to anglická knížka tlustá jak špalek... a česky bude určitě levnější ;)

      Vymazat
  3. Už se těším jak na Delirium, tak na Milion sluncí, protože Loď byla vážně skvělá :)) Jinak jednu obálku k třetímu dílu jsem viděl už na internetu, a myslím si, že by se k tomu vydání hodila, ale nevím přesně kde jsem jí viděl, jen vím, že jí mám na PC :)) Jinak mě bavila kniha Nadpozemská, kterou jsem včera dočetl, a musím pochválit celé CooBoo za skvělý výběr knih :)) A co nejdřív se chystám číst Rezistenci :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka ke třetímu dílu sice už je, ale docela jiná, než dvě předcházející. Nakladatel se rozhodl pro nový design, ale my chceme udržet ten stávající, proto si třetí vyrobíme sami podle stejného vzoru.
      A jsem ráda, že se líbila Nadpozemská, je to prima čtení, díky za chválu a užij si Rezistenci! :)

      Vymazat
  4. Zrovna čtu tohle...docela dobrý. Šakal po česku.
    http://www.bux.cz/knihy/137983-den-kdy-mel-zemrit-klaus.html

    OdpovědětVymazat