Moje letní čtení

Může se zdát, že tenhle článek už není úplně aktuální, léto v plném proudu, půlka prázdnin za námi... ale já na ty svoje teprve čekám! Proto se chci podělit o to, co mám v plánu číst, případně co už čtu, a třeba taky posbírat nějaké vaše tipy. A chci dát najevo, že můj blog stále žije, ač teď v letních parnech to tu není na příspěvky zrovna bohaté...

Takže na co se chystám vrhnout, až dojde dovolená i na mě? Už teď se připravuju a navnazuju jednou speciální knihou. Normálně bych po ní asi nesáhla, ale že je to léto a že je to takový trochu turistický průvodce... Rok v Provenci je kniha britského novináře, který se se svou ženou rozhodl přesídlit právě do téhle části Francie. Sepisuje své postřehy, zážitky s místním obyvatelstvem, píše o tom, jaké to je, rekonstruovat dům, sehnat řemeslníky, zapadnout mezi ostatní vesničany. A taky jak odhánět hejna "kamarádů", kteří se zničehonic zjeví, když zjistí, kam se teď přestěhovali. Protože řekněme si to upřímně, kdo by nechtěl mít přátele s vesnickým domem v Provence? Čtení je to celkem zábavné, občas se objeví i nějaký ten tip, kam stojí za to se vydat. Mayle sepsal ještě dvě pokračování, ale upřímně si moc nedovedu představit, co by se tam dalšího a nového dalo vyčíst. Ale teď čtu jedničku a s debilním úsměvem odpočítávám dny, kdy už uvidím ta levandulová pole. Snad ještě kvetou! :)

Další knížka v pořadí je Růžový hotel od nakladatelství Plus. Zaujala mě už když vyšla "na papíře". Má poměrně líbivou obálku, co vypadá letně, nominace na Orange Prize taky zaujme a anotace? Hlavní hrdinka a vypravěčka příběhu, kterou je sedmnáctiletá dívka z Londýna, se zničehonic dozví, že v Los Angeles tragicky zemřela její matka. Ta ji jako tříletou opustila a beze stopy zmizela a u nich doma se o ní nikdy nemluvilo. Dcera se přesto vydá do Kalifornie na pohřeb s tím, že za pár dní se vrátí domů. Postava matky, kterou v podstatě nikdy nepoznala, ji však zaujme a ona začne pátrat po jejích osudech. Jakmile začal Plus dělat elektronické knížky, zamířila rovnou do mojí čtečky.

No a do třetice. Nečekaná kniha. Překvapení léta, které "náhodou" prosáklo na veřejnost. Debutující autor Robert Galbraith. Víte, o čem mluvím, že? The Cuckoo´s Calling. Myslím si, že J. K. Rowlingové a týmu lidí kolem ní se povedl geniální tah. Je to skvěle vymyšlené, pravda, sice dost brzy po vydání Prázdného místa, ale i tak tahle "kukačka" pobláznila spoustu lidí. Včetně mě, přiznávám. Riskuju, že ta knížka nebude dobrá a že jsem vyhodila šestnáct euro. Ale asi mi to za to stojí. Je to absurdní, protože vlastně nejsem žádný velký fanda detektivek. Funguje u mě zkrátka to jméno. Už jen obálka vypadá na živo daleko lépe než na monitoru počítače. A zase je to velká kniha, čítá čtyři sta padesát stran, takže nebude vyloženě do kabelky, ale to mi vlastně nevadí. (Rowlingová zkrátka neumí být stručná :)) Čekala jsem na ni skoro tři týdny, než ji dotisknou a než doputuje až ke mně. Včetně nové záložky z Bookdepository, která mi přijde opravdu zábavná. Tak jsem zvědavá a těším se, až budu mít čas se do ní pustit. Snad mě nezklame!

A ještě něco? Polopracovně se chci podívat na Second Chance Summer, další knihu od autorky Amy a Rogera. Je to zase letní čtení, první příběh mě moc bavil, tak proč to nezkusit. Dočítám (Ne)obyčejného kluka, kterého mám na recenzi pro Neoluxor. Schází mi ještě asi 30 % a už teď můžu říct, že je to opravdu výjimečná kniha. V kindlu na mě taky poměrně dlouho čeká knížka Tak trochu úžasní. Pořídila jsem ji nejspíš v rámci nějakých slev na Kosmasu. Podle anotace docela oddychovka, na léto jak dělaná. A taky bych se ráda co nejdříve dostala k nějaké knížce od Jany Šrámkové, protože na ni kolem sebe slyším samou chválu. Uvidím, co všechno zvládnu...
A co čtete nebo se chystáte číst vy?
Nebo v tomhle horku nemáte na knihy ani pomyšlení? :)

18 komentářů:

  1. Nó, mohla bych ti tady sepsat všechny půjčené knihy z knihovny, které bych si ráda přečetla - proto jsem si je také půjčila, že. Ale bylo by to na dllouho a stejně se k nim nedostanu. :o)

    Orange price? To slyším prvně. O žádné takové ceně jsem neslyšela. Člověk u tebe narazí i na něco, co neví! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.womensprizeforfiction.co.uk/ :)

      Vymazat
    2. Výborně! Teď se podívám, co u nás bylo vydáno, zapíšu si to do notýsku, kde mám napsané knihy držitelů Nobelovy ceny a Man Booker Prize. :o)

      Vymazat
  2. Mně prázdniny naopak končí. :-/ Kromě pěti dnů, kdy mě teda čekají Benátky (a hrozně se na ně těším!), budu mít až na pár chvilek celý srpen studijní a pracovní. Tvé knižní plány vypadají skvěle. Rok v Provenci mám už hrozně dlouho rozečtený a nějak se k tomu nemůžu dostat. Ale Růžový hotel, "Kukačka" i ostatní... taky bych se do toho s chutí pustila. ;-) Tak užívej léta. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Ty se neupracuj a neuuč (dá-li se to takto formulovat :))...
      Rok v Provenci máš rozečtený a odložila jsi ho? Já totiž úplně nevím, jestli ho dočtu, pokud se na konec nedostanu před odjezdem. Mám dojem, že mě to pak už vůbec nebude lákat. Ale třeba se pletu.

      Vymazat
    2. Třeba si potom naopak budeš chtít přečíst i další díly. ;-) Já měla asi moc vysoká očekávání, četla jsem na to samou chválu, ale nakonec mě to zas tolik nebavilo, ale říkám si, že až mi to někdy vyjde a taky se konečně na ten jih Francie podívám, třeba potom budu mít víc chuť se do toho pustit. :-)

      Vymazat
    3. Moje očekávání byla asi taky dost vysoká. Taky jsem slyšela samou chválu a vydalo to teď podruhé Argo, což pro mě pořád asi naivně znamená záruku kvality. Není to špatné, jen je to opravdu asi čtení pro ty, co se tam chystají nebo tam byli nebo tam jet touží. Takže proto tomu dávám ještě šanci :)

      Vymazat
  3. Hmm, všechno to vypadá nesmírně čtivě. ;) Hrozně se těším, až se pustím do té Gailbraithovy prvotiny. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď? Já taky... nové nadějné autory je třeba podporovat :D

      Vymazat
  4. Růžový hotel se mi moc líbil :) a na Galbraitha se chystám až tady vyjde :D Teď se chystám na Buzz a hlavně Iluzi od Deavera. Četla jsem ji před x-lety, ale už si ji nepamatuji. Ale hlavně musím udělat konečnou korekturu bakalářky ... a do toho se mi prostě nechce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na toho Deavera a chtěla jsem napsat, že by to asi nebylo nic pro mě, detektivka a tak vůbec... a zase si uvědomuju absurdnost toho, že chci číst "pána Galbraitha" :D No nic, snad se nebudu nudit!
      A držím palce s bakalářkou, ať se ti to podaří co nejdřív dotáhnout, chápu, že se ti nechce :)

      Vymazat
  5. Jedeš do Provence, jo? Páni, tak to ti závidím, hned bych tam znovu vyrazila, Francie se neomrzí :-)
    Jo a Růžový hotel je prima.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, už brzo, fakt počítám dny :) Tys tam byla? A kde?

      Vymazat
    2. Já jsem byla ve Francii asi sedmkrát, v Provence myslím třikrát :-) Ale přesná místa si moc nepamatuju, jednou mi bylo 11, podruhé asi 14, potřetí o rok víc :-D Byla jsem různě po Cote d'Azur, dvakrát v parfumerii Fragonard (tu si pamatuju, haha), v Nice, v Montpellier, v Marseille, v Cannes, v Nimes, v Orange... Trochu mi to splývá, některá ta města nejsou přímo v Provance, ale je to jih. Víc si pamatuju Alpy a střední Francii, přestože se mi jih líbil mnohem víc, nechápu to :-D
      A Monako je taky fajn.

      Vymazat
  6. Všechno vypadá moc pěkně :) Na Kukačku se taky chystám, ale vzhledem k tomu, že se mi v knihovně válí nepřečtené Prázdné místo, ji zatím odsouvám na neurčito :D I Růžový hotel by mohl být zajímavý, a to říkám i přes to, že růžová barva rozhodně nepatří mezi mé favority :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Prázdného místa se určitě pusť, sice je tlusté a má pomalejší rozjezd, ale stojí za to :)

      Vymazat
  7. Ahoj, nominovala jsem Tě do tagu LIEBSTER AWARD: http://knizni-pratelstvi.blogspot.cz/2013/10/liebster-award-tag.html
    Budu ráda, když se taky zapojíš... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jé, díky, ale upřímně moc nevím, zda to stihnu... Ale pokusím se! :)

      Vymazat